Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сладка баница с дюли и жито

Сладка баница с дюли и жито

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Сладка баница с дюли и жито2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Търсихме, но по-ароматна и вкусна баница от тази никъде не намерихме"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет, печени на сач
  • дюли - 4 бр.
  • жито - 1 ч.ч.
  • орехи - ½ ч.ч., счукани
  • захар - 50 г
  • мед - ½ ч.ч
  • ванилии - 2 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • вода - 3 ч.ч.
  • За сиропа
  • захар - 100 г
  • лимони - 1 бр., сока и кората
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме житото и го варим за 40 мин. в 3 ч.ч. студена вода.

Сваляме го от котлона и оставяме съда затворен, докато житото набъбне и поеме цялата вода.

Изсипваме житото в купа и към него прибавяме ванилиите, канелата, меда и счуканите орехи.

Измиваме, изчистваме, обелваме и нарязваме дюлите на кубчета и ги задушаваме на котлона с малко вода и захарта. Добавяме в плънката с житото.

Подготвяме корите, като в долната страна на всяка слагаме от плънката с житото.

Завиваме корите на руло и ги подреждаме в леко намазана с мазнина тава. Печем на 180 градуса за 40 минути.

Вадим баницата и я поръсваме с вода, покриваме я с кърпа и изчакваме да омекне.

За сиропа:

В дълбок съд сипваме 100 мл вода, захарта и сока и кората на лимона и оставяме да кипне.

Заливаме охладената баница с готовия топъл, но не горещ сироп и я оставяме добре да попие, преди да поднесем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: