Начин на приготвяне
Измиваме житото и го варим за 40 мин. в 3 ч.ч. студена вода.
Сваляме го от котлона и оставяме съда затворен, докато житото набъбне и поеме цялата вода.
Изсипваме житото в купа и към него прибавяме ванилиите, канелата, меда и счуканите орехи.
Измиваме, изчистваме, обелваме и нарязваме дюлите на кубчета и ги задушаваме на котлона с малко вода и захарта. Добавяме в плънката с житото.
Подготвяме корите, като в долната страна на всяка слагаме от плънката с житото.
Завиваме корите на руло и ги подреждаме в леко намазана с мазнина тава. Печем на 180 градуса за 40 минути.
Вадим баницата и я поръсваме с вода, покриваме я с кърпа и изчакваме да омекне.
За сиропа:
В дълбок съд сипваме 100 мл вода, захарта и сока и кората на лимона и оставяме да кипне.
Заливаме охладената баница с готовия топъл, но не горещ сироп и я оставяме добре да попие, преди да поднесем.