Начин на приготвяне
Нарежете лука на тънки полумесеци и го намачкайте с малко сол в голяма купа. По желание може да използвате и червен лук. Нарежете доматите и краставиците на парчета и ги прибавете към лука.
Чушките опечете, обелете и ги прибавете към салатата нарязани на малки линийки, след което и маслините. Разбъркайте салатата, посолете, залейте с дресинга от оцет и зехтин.
Натрошете сиренето върху зеленчуците, поръсете с накълцан магданоз, гарнирайте с маслина по средата и поднесете. Салатата е достатъчна за 3-4 порции.
Коментари
ШОПСКА САЛАТА
Пиперки Капия или Сиврия 737 г, Домати 242 г, Краставици 184 г, Кромид лук 42 г, Сирене 200 г, Растително масло 30 г, Лимон (за сок) 24 г или Оцет 20 г, Магданоз 14 г, Сол 2 г.
Всички зеленчуци се измиват добре, след което пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от дръжките и семето и се нарязват на дребни парчета, а краставиците, доматите и лукът се нарязват на дребни кубчета. Магданозът също се нарязва на дребно. След нарязването им зеленчуците се смесват, заливат се със салатена заливка от растителното масло, лимоновия сок и солта, разбъркват се и се разпределят на порции, които при поднасянето им се поръсват с настърганото сирене.
Сменете и името, моля иначе се излагате!