Начин на приготвяне
Дъното и стените на тиган с незалепващо покритие /моят е 28 см./ се намазват с олиото. Разтопява се 2/3 от кравето масло, внимава се да не се сгорещи много.
Яйцето се разбива в купичка, добавя се разтопеното масло, прясното мляко и угасената в киселото мляко хлебна сода. Разбърква се, докато се смесят добре всички продукти.
Сиренето се натрошава. По желание може да се смеси с извара. Всяка кора се намазва с част от сместа, наръсва се със сирене и се навива на не много стегнато руло, като навиването започва от дългата страна на листа.
Рулото се навива на охлюв и се поставя в средата на тигана. Всяко следващо руло се подрежда около предходното, докато тиганът се напълни. Тиганът би могъл да събере 5 кори, аз използвах 4 бр.
Подредените рула се напръскват със 100 мл вода и се оставят за 2-3 мин. да я поемат. С помощта на капак или чиния, с които да се придържат рулата, се проверява - ако е останала непопила вода, тя се отцежда.
Останалото масло се нарязва на дребни парченца и се разпределя върху рулата. Тиганът се поставя на котлона и се захлупва, пече се на слаб огън по 5-6 мин. от всяка страна или докато добие приятен препечен вид.
Обръщането става, като баницата се обръща върху капака/чиния и от там се връща в тигана от неопечената страна. За по-хрупкав резултат готовата баница се изважда върху чиния и се оставя да изстине малко преди консумация.
Покрива с кърпа, ако предпочитате баничката да е мекичка.
Страхотен резултат! Опитайте!