Начин на приготвяне
Бадемите се попарват с гореща вода, оставят се за 5 минути и ципата им се обелва, като всеки бадем се стиска между палеца и показалеца.
Бадемите се слагат в тава и се пекат на 100 градуса, докато станат напълно сухи.
Счукват се на прах в хаванче. Добавят се 300 грама от захарта и сместа отново се счуква в хаванче. Тази смес се изсипва в голяма бутилка и се залива с водката.
Приготвя се сироп от 200 милилитра вода и останалата захар, като се вари на бавен огън до пълното разтваряне на захарта, и след това се оставя още 10 минути на минимален котлон.
След 3 дни водката от бутилката се прецежда и се смесва със захарния сироп.
Ликьорът се разпределя в бутилки и се оставя за 2 месеца на тъмно и хладно. След това може да се консумира.
Коментари