Начин на приготвяне
Маята заедно със захарта и шипка брашно се разтварят в топлата вода.
Съдът се покрива с кърпа и се оставя за няколко минути, необходими за активирането на маята.
Брашното се пресява заедно със солта. От всички продукти се замесва меко тесто.
Хубаво е тестото да втаса спокойно, а не във фурна. За целта го сложете в голям найлонов плик и го оставете на топло за час, час и нещо - до удвояване на обема.
Вече втасалото тесто разделяме на 10 топки, всяка от които разточваме и поръсваме с плънка. Завиваме кората на охлювчета и подреждаме в тавата за второ втасване.
За декорацията съм използвала твърдо тесто от вода и брашно. С помощта на хартиен макет изрязваме внимателно и оцветяваме със сладкарска боя.
Намазваме тутманика с жълтък, като не трябва да попада върху декорацията. Печем на 180 градуса до готовност.
Тутманикът Родина е много вкусен.
Коментари