Точен тутманик

Точен тутманик
Снимка: Потребител#316968
1 / 2
14/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
300 мин.
Порции
10
"След като тутманикът ви е вече готов и опечен, го оставяме да иде до нивата Няма друг като домашно приготвения тутманик"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г София Мел (за баница)
  • краве масло - 150 г
  • сирене - 1 кг
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л. за омесване на тестото
  • олио - 30 мл за смесване с маслото
  • вода - 500 мл хладка
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното през сито, след коте правим кладенче, в което слагаме една супена лъжица оцет и една супена лъжица олио.

След като вече сме прибавили оцета и олиото, идва ред на прибавянето на водата, в която сме разтворили чаената лъжичка сол и сме разбъркали добре.

Важно е да се отбележи, че водата трябва да се изсипва постепенно в кладенчето, като прислагваме постепенно от брашното. След като вече сме прибавили всичкото количество вода, вашето тесто трябва вече да се е заформило.

Идва ред на месенето и тук според мен е трудната част. Тестото се омесило хубаво едва когато има малки балончета. По-лесен начин за проверка е да го пипнем леко с пръст да се получи дупчица и да се върне първоначалната форма на тестото. Едва тогава вашето тесто за тутманик е готово.

Разделяме на 16-18 топчета и ги намазваме с олио, за да не хванат коричка.

През това време си натрошаваме сиренето и разтопяваме маслото, а след това прибавяме към него 30 мл олио към него и разбъркваме. Премахваме разтопеното масло и олио от котлона.

Намазваме си една средно голяма тава с една с.л. от разтопеното масло и започваме да разточваме всяко едно топче като целта е да стане тънка петора. Ако вашата петора не е добре разточена, то вашия тутманик няма да се получи.

Към всяка петора слагаме 1 с.л. олио и поръсваме със сирене. Тази процедура се повтаря на всяка едно топче. След обвиване на петората трябва да се поставя със загърнатата част нагоре, за да не изпадне сиренето. След разточването и на 18-те топчета, трябва да се получи една голяма петора със сирене и масло.

След като вашата петора от 18 топчета е готова, я поставяме в предварително намазана тава и заформяме коричката на тутманика.

Правилното печене на тутманика е на предварително загрята фурна на 250 °C.

Слагаме тутманика във фурната, като около 20 мин точният тутманик се пече на 250 °C, докато не направи златиста коричка, след което фурната се намалява на 180 °C и се запича още 20-30 мин до готовност спрямо това колко мощна е вашата фурна.

След като тутманикът ви е вече готов и опечен, го оставяме да иде до нивата, или с една дума - да изстине за около един час точен тутманик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: