Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Великденски козунак

Великденски козунак

Великденски козунак
Снимка: Ирина Андреева Jolie
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Приготвянето на пухкав козунак на конци си е истинско изкуство, но с помощта на изпитаните рецепти на Ирина Андреева Jolie всеки може да се справи, ще опитате ли?"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло
  • яйца - 4 бр. (заделете единия от жълтъците за намазване)
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • сол - 3 г
  • ванилия - течна есенция
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • захар - 150 г + 50 г за поръсване
  • прясно мляко - 125 мл
  • масло - 150 г краве, разтопено
  • бадеми - 1 шепа, филирани
  • орехи - 1 шепа, натрошени на дребно ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, 2 с.л. брашно и 1/3 от захарта се поставят в затопленото прясно мляко. Сместа се оставя встрани, докато маята се активира.

Отделно яйцата се разбиват в останалата захар и към полученото се слага лимоновата кора и есенцията. Фурната се пуска на 50-60 градуса.

Пресейте брашното със солта, направете кладенче и вътре налейте маята и яйцата. Размесете всичко, докато се получи лепкаво тесто.

Преместете го върху намаслен плот и започнете да месите, като по малко слагате и от останалото масло.

Щом цялото масло е усвоено, преместете тестото в тава и го завийте с леко намокрена кърпа. Оставете го да втаса за 40-50 минути в средата на фурната.

Извадете го и го размесете пак. Сплетете го на плитка или му придайте друга форма според въображението си.

След това го преместете в намаслена форма и го намажете с разбития жълтък. Покрийте козунака с ядки и захар.

Оставете го във фурната за половин час и след това го печете на 180 градуса, докато се получи златиста коричка.

Ако се притеснявате, че може да загори, го покрийте с фолио и така до допечете.

Великденският козунак е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: