Начин на приготвяне
Маята, 2 с.л. брашно и 1/3 от захарта се поставят в затопленото прясно мляко. Сместа се оставя встрани, докато маята се активира.
Отделно яйцата се разбиват в останалата захар и към полученото се слага лимоновата кора и есенцията. Фурната се пуска на 50-60 градуса.
Пресейте брашното със солта, направете кладенче и вътре налейте маята и яйцата. Размесете всичко, докато се получи лепкаво тесто.
Преместете го върху намаслен плот и започнете да месите, като по малко слагате и от останалото масло.
Щом цялото масло е усвоено, преместете тестото в тава и го завийте с леко намокрена кърпа. Оставете го да втаса за 40-50 минути в средата на фурната.
Извадете го и го размесете пак. Сплетете го на плитка или му придайте друга форма според въображението си.
След това го преместете в намаслена форма и го намажете с разбития жълтък. Покрийте козунака с ядки и захар.
Оставете го във фурната за половин час и след това го печете на 180 градуса, докато се получи златиста коричка.
Ако се притеснявате, че може да загори, го покрийте с фолио и така до допечете.
Великденският козунак е готов.