Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Конфитюр»Домашен смокинов конфитюр

Домашен смокинов конфитюр

Домашен смокинов конфитюр
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Ароматът на печени смокини, докато се приготвят на сладко или конфитюр, е всъщност ароматът на циганското лято!"

Необходими Продукти

  • смокини - 1.5 кг. зрели
  • захар - 750 гр.
  • вода - 600 мл.
  • лимонена лиселина - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте смокините и им отрежетете внимателно дръжчиците. Разполовете ги и ги сложете в голяма дълбока тава. Посипете ги със захарта и налейте отгоре водата.

Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 2 часа без да разбърквате.

Извадете тавата и размачкайте смокините с тел. След това ги пасирате.

Добавете лимоновата киселина и разбъркайте добре.

Насипете в малки сухи бурканчета, докато е още горещ конфитюрът и ги обърнете с капачките надолу.

Не е нужно да ги стерилизирате.

Домашният смокинов конфитюр е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На това количество захар е достатъчна само 1 чаена лъжица лимонена киселина. В рецептата са посочени 3 бр. но не става ясно количеството. Ако е стандартно пакетче лимонена киселина е твърде много според мен.
Иначе рецептата е много хубава и лесна за изпълнение.
24.08.2022 18:25
1