Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса. Форма с диаметър 20 см се намазва с масло и се застила с хартия за печене. В купа смесете брашното с бакпулвера и солта.
Отделно разбийте захарта с маслото до побеляване. С непрекъснато разбиване добавете едно по еднo яйцата и ваниловата есенция.
Прибавете и 1/3 от брашното, както и 2 с.л. мляко. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Останалото брашно и мляко се добавят на два пъти.
Изсипете сместа във формата и отгоре разпределете равномерно меда. Върху него плътно наредете бадемите.
Печете блата 40-50 минути, като проверявате готовността му с клечка за зъби. Извадете и го оставете да изстине. Следва приготвянето на крема. За целта разбийте до получаването на хомогенна смес жълтъците, със захарта и нишестето.
На няколко пъти се прибавя и млякото. Варете до сгъстяване на слаб огън, като непрекъснато бъркате. Прибавете ваниловата есенция. Преместете сместа в чист съд и я оставете да се охлади.
Разбийте сметаната на твърда пяна. Смесете я с охладения крем. Нарежете хоризонтално на две части изстиналия блат. Намажете долния блат с крема и отгоре сложете другия блат (с бадемите).