Пай с круши и орехи

Пай с круши и орехи

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
232
1k
671
1k
1
17/01/2016
"Готови ли сте за следващото предизвикателство - пай с круши и орехи Оставете едно парченце и за нас"
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2 987
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • за масленото тесто
  • брашно - 500 г бяло
  • масло - 250 г студено
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък за намазване на пая
  • кафява захар - 2 с.л.
  • орехи - 1/3 ч.ч.
  • за плънката
  • круши - жълти и зрели, но не меки - 1.500 кг
  • бисквити - чаени с орехи (може и обикновени) - 1 опаковка от 200 г
  • орехи - 1 ч.ч.
  • кафява захар - 100 г
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Първо се приготвя тестото. За целта студеното маслото се нарязва на кубчета и се стрива с брашното до получаване на маслени трохи.

Направете кладенче и добавете смлените орехи, двете яйца и захарта. Месете бързо тестото, за да не се разтопи маслото – иначе паят ще стане глетав. Завийте тестото във фолио и го оставете за 30 минути на студено.

Натрошете бисквитите на малки парчета и ги сипете в купа. Добавете към тях смлените орехи и захарта. Обелените и почистени от семки круши се режат на кубчета с големина 1 см. И те се добавят в купата.

Разбъркайте добре. Отделете 1/3 от тестото. Останалото тесто се разстила по дъното и стените на форма за пай с големина 26-28 см.

Може да го разстелите с ръце или предварително да го разточите с точилка. Сипете плънката върху основата и се заравнява. От останалото тесто изрежете ивици, с които се прави плетеница върху пая.

Намажете отгоре с жълтъка (използвайте четка) и поръсете с малко кафява захар. Изпечете пая в гореща фурна за 40 минути или до получаване на хубав златист цвят. Оставете да се охлади и сервирайте.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар