Начин на приготвяне
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се жълтъкът и малко по малко се сипва брашното. Омесва се тесто, което се разстила в намазана с масло и поръсена с брашно кръгла тавичка.
Краищата на тестото леко се повдигат по стените, а дъното се набожда с вилица.
Блатът се изпича в умерена фурна до порозовяване.
Приготвя се кремът. Сметаната се разбива с крема сиренето, половината от захарта и рома.
Крушите се отцеждат, а сокът от компота се смесва с останалата захар и се вари 5‐10 минути.
Кремът се разстила върху изстиналия блат. Отгоре ветрилообразно се нареждат крушите.
Накрая паят се залива с охладения сироп.
Паят с круши и ром е готов.