Начин на приготвяне
Тава - кръгла с диаметър 26 см.
В съд на котлона карамелизирайте захарта за плънката. След като се втечни и придобие светлокарамелен цвят, дръпнете съда и сипете сметаната. Внимавайте много да не се изгорите, тъй като дори само парата, пари много.
Върнете съда на котлона и бъркайте докато се разтопи карамелът. При готовност оставете соса да се охлади, като отделите малко по желание за сервиране.
Направете тестото, като смесите всички продукти. Маслото трябва да е съвсем студено и нарязано на кубчета. Започнете да триете маслото със сухите съставки докато се получат трохи. Съберете тестото на топка. Увийте в свежо фолио и приберете в хладилника за около 30 минути да се охлади.
Обелете и нарежете на кубчета крушите. Добавете ги в охладения сос с посоченото количество брашно и разбъркайте хубаво.
Извадете тестото от хладилника и върху хартия за печене разточете блат с диаметър около 30 см.
Заедно с хартия поставете блата в тавата за печене и изрежете излишното от хартия и тесто. Набодете дъното с вилица на няколко места и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Печете около 10 минути. Извадете и изсипете плънката във формата. Отгоре посипете с натрошените на дребно маслени бисквити. Върнете пая във фурната и печете на 160 градуса за около 45 минути.
Преди да нарежете, оставете сладкиша да изстине.
В сезона на крушите опитай непременно и другите ни сладкиши с круши, тези поширани круши или нашето домашно сладко от круши.