Начин на приготвяне
Пресейте брашното в голяма купа. Нарежете маслото на кубчета и го стрийте с брашното с пръсти, до еднородона смес. На цвят трябва да заприлича на ситни трохи от хляб. Прибавете капсулите ванилия и захарта.
По средата на сместа направете кладенче и в него сипете разбитите яйца. Размесете с лопатка и сипете водата.
Съберете тестото с ръка и го сложете на плот или върху дъска. Омесете го набързо и го оформете на топка. Сложете го да се стегне в хладилник за около 30 мин.
Извадете тестото от хладилника и отрежете 1/4 от него. По-голямата част разточете с точилка на кръг малко по-голям от диаметъра на формата. Помагайте си с малко брашно да не залепне.
С точилката вземете тестото и го сложете върху форма за пай, натисните добре по стените и дъното на формата. Излишните парчета отстранете по ръба само като минете с точилката отгоре.
Разрежете нектарините на половинки и отстранете костилките. Нарежете ги на полумесеци с дебелина около един сантиметър.
Половината нектарини наредете върху тестото на дъното на формата. Сложете и къпините, който предварително сте измили и подсушили. Наредете и останалите нектарини. Изсипете захарта равномерно върху плодовете.
От оставащото тесто се прави решетка или друг вид украса за пай. Покрийте пайа и го намажете с разбития жълтък. Печете в загрята фурна на 180 гр. за около 45 мин.
Извадете сладкиша и след като поизстине го поръсете с пудрата захар.
Сервира се на парчета, като всяко парче се залива с лъжица две от топлия къпинов сок.