Начин на приготвяне
Октоподът се пуска във вряла вода, вади се, почиства се от кожата, ципите, човката, главата и вътрешностите и отново се пуска във вряла вода. Добавя се 1 обелена цяла глава лук и 1 супена лъжица зехтин и се вари се до омекване на октопода.
Чесънът се реже на ситно и се запържва в смес от разтопената мас и зехтина. Лукът се нарязва на ситно и се добавя към сместа. Добавят се нарязаните на кръгчета моркови, солта и черният пипер и всичко се задушава под капак на среден огън за 5 минути.
Добавя се виното и сместа се кипва. Добавя се нарязаният на парчета октопод и свареният боб. Добавя се топла вода, колкото да покрие всичко и сместа се оставя да къкри на бавен огън.
Няколко лъжици от боба се изваждат, намачкват се и се връщат обратно. Сместа се разбърква и къкри още 10 минути на бавен огън. Сервира се гореща, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Същата рецепта може да бъде приготвена вместо с октопод с различни видове риба, със сепия, скариди или калмари, а също така и с нарязано на ситно свинско месо.