Начин на приготвяне
Слагаме млякото и захарта в касерола и загряваме съдържанието на слаб огън, докато захарта се разтопи. Добавяме маслото и сваляме касеролата от огъня. Разбъркваме, докато маслото се разтопи.
Щом маслото е напълно разтопено, добавяме смлените ядки и натрошените на ситно бисквити (аз използвам кухненски робот или чопър, за да станат наистина на ситно) и бъркаме, докато се получи гъста смес. Получената смес разделяме на две равни части.
Разтопяваме шоколада на водна баня и го добавяме в едната половина от сместа. В другата част прибавяме малко ром или ликьор по избор.
В покрита с намазана с масло хартия за печене правоъгълна тавичка (може да се използва и квадратна с падащ ринг) изсипваме първата смес и с ръце оформяме равен слой, като най-отгоре и по краищата заглаждаме с лъжица. Отгоре по същия начин разстиламе втората смес.
Шоколадът за глазурата разтопяваме на водна баня, добавяме около 20 г. масло и с получената глазура намазваме сладкиша.
Шоколадът с маслото може да разтопим и в микровълнова фурна.
Оставяме да стегне добре в хладилник (поне за една нощ), след което нарязваме на малки квадратчета, подобни на пастички.
Пастичките Баядера са чудни!