Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на четвъртинки. В тава, намазана с мазнина, се слага лукът и се напръсква с още малко мазнина. Поръсва се със сол и черен пипер.
Пекат се на 200 градуса, докато парчетата лук станат златисто кафяви отгоре - около 15 минути. Обръщат се и се пекат още 7 минути. Слагат се в голяма купа.
В солена вряща вода се пуска ротелето и се вари ал денте - да е меко отвън и плътно отвътре. Отцежда се от водата и се добавя към лука. Разбърква се и се оставя за 15 минути. Краставицата се нарязва на много ситни кубчета и се добавя към пастата.
Добавят се нарязаните на ситно мента, босилек, магданоз и мащерка. Добавя се останалият зехтин и оцетът и сместа се разбърква добре. Сервира се веднага.