Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Гозба с кюфтенца и лапад (спанак)

Гозба с кюфтенца и лапад (спанак)

Гозба с кюфтенца и лапад (спанак)
Снимка: Илияна Димова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3-4
"Тази гозба определено ще погали сетивата ви. Благодарим на Илияна за прекрасната рецепта"

Необходими Продукти

  • лапад - 200 г , почистен от жилките (или спанак)
  • кайма - 500 г
  • ориз - 2 - 3 супени лъжици
  • черен пипер - на вкус
  • риган - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • сминдух - на вкус
  • зелен лук - 3 стръка
  • зелен чесън - 1 стрък
  • джоджен - на вкус
  • къри - на вкус
  • червен пипер - 1 чаена лъжичка
  • брашно - 3 чаени лъжички
  • олио - 3 - 4 супени лъжици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне: Лапада измиваме и почистваме от жилките, попарваме във вряща вода са минута и отцеждаме.(Когато готвим със спанак не е необходимо предварително да попарваме).

Омесваме каймата с ориза, черен пипер, риган, чубрица и сминдух и правим малки кюфтенца, които овалваме в брашно. Изпържваме в олио и изваждаме от мазнината. В същата мазнина слагаме да се запържат нарязаните лук, чесън, лапад (спанак), джоджен и къри. Добавяме червен пипер, брашно и наливаме вода (приблизително литър и половина). Посоляваме на вкус. Прибавяме запържените кюфтенца и прехвърляме в тавичка с капак (огнеупорен съд с капак ).

Печем във фурна до готовност (приблизително 40 минути) докато ориза от кюфтенцата омекне и ястието се сгъсти.

При необходимост доливаме топла вода по време на печене. Ястието може да приготвим и на котлона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Превъзходна пролетна гозба!
14.03.2022 21:06
Супер Иван
Супер Иван
Правя подобни,но не пържа кюфтетата, а ги сварявам за кратко в гореща вода, отново оваляни в брашно
21.01.2016 14:37
2
1