Начин на приготвяне
В дълбока купа разбъркайте маята с млякото и водата. Добавете захарта, солта, оцета, олиото и яйцето. Пресейте брашното.
Започнете постепенно да прибавяте от брашното, като бъркате непрекъснато. Бъркайте, докато започне да се отлепя от стените на купата. Прехвърлете в тавата с останалото брашно и омесете меко тесто.
Оставете да втаса за около час и половина. Пригответе плънката, като смесите сиренето със сметаната. След като втаса тестото, го разточете на правоъгълна кора.
Нарежете я на правоъгълници. Върху всеки сложете по 1-2 ч.л. от плънката и прегънете откъм дългата страна.
Намаслете тавата и започнете да редите правоъгълниците от вътре навън, изправени, с отвора нагоре. Оставете да втаса още 30-40 минути.
Намажете с разбит жълтък и печете на 200 градуса, 35-40 минути или до суха клечка. Извадете, намажете погачата с масло и поръсете с шарена сол.
Погачата Роза е готова.