Начин на приготвяне
Първо се приготвя плънката, като за целта се загрява олио и в него се задушават празът. Щом поомекне добавете зеленчуковия микс. Разбъркайте и добавете ориза, доматите и подправките.
Залейте всичко с около 4 ч.ч. топла вода и гответе, докато оризът попие водата. Оставете плънката да поизстине. Поставете зелката е тава с кочана надолу и внимателно разтворете листата, за да не се скъсат.
Във всяко едно листо сложете по около 2-3 с.л. от плънката и завийте на сарма. Така продължете до средата на зелката, къдетo вече листата стават по-малки. Разтворете 4 листа, които се оставят да висят върху готовите сарми, а средата отрежете.
Поставете едно листо върху отрязания кочан, изсипете и последната плънка и завийте на сармичка с висящите листа. Около зелката излейте 4 ч.ч. вода, овкусете със сол, универсална подправка и олиото.
Залейте сармите с още малко олио, покрийте с фолио и печете в силна фурна за 20-тина минути, след това намалете на 200 градуса и печете още час. Махнете фолиото, намажете сармите с четка с червен пипер и олио и допечете за 10 минути.