Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Оризови кюфтета»Оризови кюфтенца с кокосово брашно

Оризови кюфтенца с кокосово брашно

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Оризови кюфтенца с кокосово брашно1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Обявяваме сезонът на оризовите кюфтенца за открит, да го отпразнуваме"

Необходими Продукти

  • ориз - 100 г
  • бульон - 200 мл. пилешки
  • кокосово мляко - 200 мл
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - ½ глава ситно нарязан кромид
  • чесън - 1 скилидка счукан
  • кориандър - 2 с.л. ситно нарязан
  • гъби - 100 г ситно нарязани
  • лук - 2 стръка ситно нарязан зелен
  • яйца - 2 бр. разбити
  • за овалване
  • галета - 25 гр
  • кокосови стърготини - 25 г
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се пилешкият бульон и кокосовото мляко и се кипват. Оставят се на слаб огън. В половината зехтин се запържват лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се разбърква добре.

На порции се сипва млякото и се вари около 20-25 минути, докато оризът поомекне и течността се абсорбира.

Подправя се с кориандъра и се оставя да се охлади. В останалия загрят зехтин се запържват зеленият лук и гъбите на силен огън 2‐3 минути до омекване.

Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат. От оризената смес се правят топчета, колкото орех, сплескват се върху дланта, в средата се слага по малко от лука с гъбите и се затварят отново като топчета.

Топчетата се овалват в разбитите яйца и смес от галетата и кокосовото брашно и се изпържват в олио до златист цвят и се подсушават върху кухненска хартия.

Кюфтенцата могат да се приготвят предварително и да се замразят в хладилник. Съхраняват се до 1 месец, като се пържат преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: