Начин на приготвяне
Пастата се приготвя, като се сипе брашното на плот. Прави се кладенче в него и се сипват яйцето, жълтъците, солта и половината зехтин. Разбърква се с вилица. Може да се добави съвсем малко вода.
Омесва се тесто. Добавя се и другата лъжица зехтин. Така омесеното еластично тесто се оформя на топка и се слага в купа. Покрива се с домакинско фолио и се оставя да почине 20-30 мин.
Приготвя се пестото. В голямо хаванче се слагат листата спанак, листата босилек, кедровите ядки, скилидките чесън и посолете. Счукват се по получаване на паста. Добавя се зехтинът на тънка струйка, като се разбърква непрекъснато. Добавя се пармезанът.
Тестото се разделя на четири парчета и всяко се разточва с точилка или машина за паста с дебелина 1 мм. Накъсва се на квадрати 15 х 15 см. Кърпичките се пускат в голяма тенджера с подсолена вряща вода за 3 минути максимум.
Сипва се спаначеното песто в тиган и се добавя малко от водата, в която ври пастата. Разбърква се, докато се загрее. Добавя се пастата при пестото и се бърка внимателно.
Пастата се сервира поръсена с пармезан и няколко листа босилек.