Начин на приготвяне
За пестото: спанакът се измива, накъсва и поставя в блендера (или купа за пасиране), заедно с всички останали продукти (ядките, пармезана, чесъна, зехтина и сол на вкус).
Пасира се до гладка еднородна смес. Ако ви се стори много гъсто - може да добавите още малко зехтин, но трябва да се внимава да не остане много рядко. Прибира се в хладилник да се охлади поне 30 минути преди сервиране, може и повече.
Почистете октопода, моят беше почистен и замразен (ако е пресен, след като го почистите и измиете, замразете за няколко часа във фризер - така месото става по-крехко). Измийте го много хубаво под течаща вода.
Сложете го в тенджера, без да го размразявате предварително, налейте вода, колкото да го покрие.
Добавете лука, нарязан на едро, моркова, нарязан на шайби, бялото вино и подправките. При варенето се слагат две-три коркови тапи в тенджерата, това помага да се окрехкоти октоподът при варенето.
Сварете октопода до омекване, без да преварявате, за да не стане жилав. Проверявайте периодично с вилица, ако влиза лесно, значи е готов.
Оставете го да изстине без да вадите от тенджерата. Когато изстине, го извадете и нарежете на едри парчета.
Загрейте много добре скарата, в случая аз използвах грил-тиган. Намажете със зехтин обилно и изпечете за кратко и от двете страни.
Разпределете в порционни чинии, гарниран със спаначено песто и кълнове. Поръсете с едро счукани зърна черен пипер.
Октоподът на грил със спаначено песто е страхотен!