Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Октопод на грил със спаначено песто

Октопод на грил със спаначено песто

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Октопод на грил със спаначено песто
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Пренесете духа на Гърция у дома с помощта на тази свежа салата с морски дарове"

Необходими Продукти

  • октопод - 1 кг, замразен и почистен (1 голям или няколко по - малки октоподчета)
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • черен пипер
  • риган
  • дафинов лист
  • зехтин - за намазване при печене
  • за пестото
  • спанак - 2 ч.ч.
  • ядки - 50 г белени (лешници, бадеми)
  • пармезан - 50 г настърган
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 100 мл
  • сол
  • кълнове - 50 г за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пестото: спанакът се измива, накъсва и поставя в блендера (или купа за пасиране), заедно с всички останали продукти (ядките, пармезана, чесъна, зехтина и сол на вкус).

Пасира се до гладка еднородна смес. Ако ви се стори много гъсто - може да добавите още малко зехтин, но трябва да се внимава да не остане много рядко. Прибира се в хладилник да се охлади поне 30 минути преди сервиране, може и повече.

Почистете октопода, моят беше почистен и замразен (ако е пресен, след като го почистите и измиете, замразете за няколко часа във фризер - така месото става по-крехко). Измийте го много хубаво под течаща вода.

Сложете го в тенджера, без да го размразявате предварително, налейте вода, колкото да го покрие.

Добавете лука, нарязан на едро, моркова, нарязан на шайби, бялото вино и подправките. При варенето се слагат две-три коркови тапи в тенджерата, това помага да се окрехкоти октоподът при варенето.

Сварете октопода до омекване, без да преварявате, за да не стане жилав. Проверявайте периодично с вилица, ако влиза лесно, значи е готов. 

Оставете го да изстине без да вадите от тенджерата. Когато изстине, го извадете и нарежете на едри парчета. 

Загрейте много добре скарата, в случая аз използвах грил-тиган. Намажете със зехтин обилно и изпечете за кратко и от двете страни.

Разпределете в порционни чинии, гарниран със спаначено песто и кълнове. Поръсете с едро счукани зърна черен пипер.

Октоподът на грил със спаначено песто е страхотен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: