Начин на приготвяне
Ако ще се използва сух боб, а не от консерва, се накисва ½ ч.ч. от него и се сварява предварително.
Макароните се слагат да се варят в подсолена вода. Когато са готови, се изцеждат, като се заделя 1 ч.ч. от водата.
През това време се нарязва лукът на дребно, гъбите - на парченца, чесънът се наситнява, а спанакът се измива и накъсва или нарязва на желаната големина.
В сгорещено олио се запържва лукът и около 2 минути след това се добавят и гъбите, които също се запържват няколко минути. Прибавя се мащерката, малко сол и чесънът и се оставя още за кратко. След това се налива виното. Като заври, се изсипват спанакът и грахът.
След като омекне грахът, се прибавя и бобът, заедно с кълновете, пестото и обилно се поръсва с пармезан.
Налива се половината от заделената вода от макароните и се разбърква добре, за да се образува сос. Като се посгъсти, ако има нужда, може да се долее още от водата по лична преценка и сол на вкус. Накрая се добавят и макароните и се разбърква добре.
Пастата с песто и боб е много вкусна.