Начин на приготвяне
Внимание! Тези сладки са много ефектни (на вкус), подходящи са най-вече за сватба, но направата им изисква много време и търпение.
Време за приготвяне: минимум 5 часа!
Едрите сушени плодове (ананаси и ягоди) се нарязват на много дребни парченца и се слагат в отделна купичка. Орехите се смилат на брашно (със специална мелачка) или се настъргват на ситно ренде и се смесват с кокосовите стърготини в отделна широка и дълбока чиния.
Яйцата се поставят в съд с неутрално покритие (емайлиран или от дуралекс), засипват се с 1 чаша захар, съдът с тях се слага в по-голям съд с вода, която да стига до средата на нивото на другия съд (прави се водна баня). Яйцата във водната баня се бият с тел дотогава, докато сместа започне да пада тежко на ленти. Съдът с крема се изважда от другия с водата и сместа продължава да се бие, докато поизстине. Ако се остави да изстива сама, ще хване твърда коричка, което никак не е желателно!
Маслото се разбива на пяна с пудрата захар и ванилията. Към него лъжица по лъжица чрез разбъркване се прибавя изстиналата яйчена смес. Така след около час и нещо сме готови с крема.
На дъното на малка тенджерка или малък дълбок тиган карамелизираме малко захар. Добавяме млякото с 3-6 супени лъжици захар. Кипваме го, разбъркваме го добре и го оставяме да изстине. След това го подправяме с ромовата есенция.
С тази смес напояваме блатовете непосредствено преди да започнем да ги изрязваме.
С помощта на ракиена чашка с малък диаметър (до 3 см) или нещо друго (например пластмасова капачка със същия диаметър) от блатовете изрязваме кръгчета и ги събираме в подходящ съд (например тава).
Сега вече на масата пред себе си имаме: тава с кръгчета, съд с крем, съд с дребни плодове и съд с орехи. Намазваме всяко кръгче с малко крем, слагаме върху него 3 парченца от плодовете, после друго кръгче, намазваме така образувалата се тортичка от всички страни с крем и я овалваме в сместа от орехово брашно и кокосови стърготини.
Получава се нещо като топчица. След около 3 часа широката стъклена чиния се напълва с такива топчици, които всъщност са въпросните “празнични сладки” (на брой трябва да излязат около 70-80). Прибираме ги на студено, за да може кремът да се втвърди, и после вече (при изяждането им) се радваме на небивали овации.
А, щях да забравя! При изрязването на блатовете за тези сладки за сватба остават изрезки, които могат да се стрият с част от крема, да им се добави малко какао и разтопен на водна баня шоколад, да се оформят топчета, в средата на които също да има сухо плодче, и да се овалят в орехово-кокосовото брашно.