Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за сватба

Питка за сватба

Питка за сватба
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
13/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
135 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл топло
  • кисело мляко - 200 г
  • мая - 1 кубче
  • олио - 1 к.ч.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък, той е за намазване
  • брашно - 1 кг
  • захар - 1 с.л.
  • семена - 1 пакетче микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбива заедно със захарта в 100 мл прясно мляко. Оставете да шупне. С останалите продукти замесете тесто, което се оставя да втаса на топло място за 40 минути.

Отделете 1/3 от тестото за средата (оформете на топче) и едно топче за украса. Разточете и чашка изрежете малки кръгчета. Всяко едно се прегъва, но не през средата на две.

След това се прищипва, за да може да се оформи листенцето на цветята. Изрежете 6 листенца и оформете 6 малки топчета за средата на цветята.

Останалите топки се оформят като елипса и се навиват на руло, като двата края се събират и прищипват. Наредете ги в тава, около топчето в средата.

Отгоре поставете оформените цветя и листенца. Оставете питката да втаса 20 минути, намажете с разбит жълтък и поръсете със семена. Печете в загрята на 170 градуса фурна за 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: