Шоколадова чили торта Jolie

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6413k1
Шоколадова чили торта Jolie
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 5
28/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Тази пикантно шоколадова чили торта ни скри шапката. Браво на майсторката!"

Необходими Продукти

  • за пикантния блат
  • черен шоколад - 200 г
  • масло - 200 г
  • яйца - 5 броя
  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 пакетче бурбонска
  • чили - 1/2 ч.л. лют пипер
  • джинджифил - 1 с.л. захаросан нарязан на ситно
  • за шоколадовия мус
  • черен шоколад - 180 г
  • сметана - 250 мл сладкарска
  • маскарпоне - 250 г крем сирене
  • захар - 2 с.л.
  • за чили глазурата
  • черен шоколад - 100 г
  • чили - 2 щипки лют пипер
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шоколадът и маслото се слагат заедно в купа и се разтапят на водна баня. Добавят се лютият пипер и се разбърква добре. Шоколадът се мести в купа и се добавят яйцата едно по едно, като се разбива с тел след всяко. Прибавя се бялата и бурбонската захар, а след това и брашното постепенно, като се бъркате, докато се получи гладко кексово тесто.

Добавя се и захаросаният джинджифил, обърква се отново, за да се разпредели равномерно. Сместа се сипва във форма с ринг 24 см, дъното на която е покрита с хартия за печене, а стените намаслени. Пече се в загрята на 190 градуса фурна за около 30 мин. Проверява се готовността с дървена клечка.

През това време се приготвя шоколадовият мус, като се разтопи шоколадът на водна баня и се охладите на стайна температура. Сметаната се разбива до твърди връхчета със захарта и се добавя към нея на части и крем сиренето. Разбива се до еднородност. Добавя се и шоколадът и се разбива отново. Охлажда се в хладилник до сглобяване на тортата.

След изпичане на блата и пълното му охлаждате се разрязва на две хоризонтално, за да се получат два еднакви блата. Долната част се поставя върху поднос и отгоре се маже обилно с крема. Отделя се част от него за украса. Захлупва се с другия блат.

Приготвя се глазурата, като се разтопи шоколадът на водна баня. Добавя се лютият пипер, разбърква се добре и на тънка струйка се сипва олио, колкото да стане достатъчно течен, за да се разлее добре. Тортата се полива отгоре и се оставя да се стече по стените, като се размаже леко с опакото на лъжица.

Охлажда се за кратко и се украсява с розички от останалия крем и се поръсва с още малко джинджифил. За закачка се добавят и малки люти чушлета, който не е задължително да се консумират след това или просто ги направете от захарно тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivelina Karaivanova
Ivelina Karaivanova
Здравейте, направих тортата и стана много вкусна! Сложих още доста лют червен пипер, защото явно моя не беше достатъчно лют, но стана супер! Тортата не е люта, но след като хапнете има леко затопляне в устата и е много приятно!
02.03.2017 14:17
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Не съм опитвала шоколад с чили макар, че съм срещала и други рецепти.
29.01.2016 05:40
Илияна Димова
Илияна Димова
Много харесвам всички десерти с шоколад - с много шоколад
28.01.2016 18:16
1