Начин на приготвяне
Шоколадът и маслото се слагат заедно в купа и се разтапят на водна баня. Добавят се лютият пипер и се разбърква добре. Шоколадът се мести в купа и се добавят яйцата едно по едно, като се разбива с тел след всяко. Прибавя се бялата и бурбонската захар, а след това и брашното постепенно, като се бъркате, докато се получи гладко кексово тесто.
Добавя се и захаросаният джинджифил, обърква се отново, за да се разпредели равномерно. Сместа се сипва във форма с ринг 24 см, дъното на която е покрита с хартия за печене, а стените намаслени. Пече се в загрята на 190 градуса фурна за около 30 мин. Проверява се готовността с дървена клечка.
През това време се приготвя шоколадовият мус, като се разтопи шоколадът на водна баня и се охладите на стайна температура. Сметаната се разбива до твърди връхчета със захарта и се добавя към нея на части и крем сиренето. Разбива се до еднородност. Добавя се и шоколадът и се разбива отново. Охлажда се в хладилник до сглобяване на тортата.
След изпичане на блата и пълното му охлаждате се разрязва на две хоризонтално, за да се получат два еднакви блата. Долната част се поставя върху поднос и отгоре се маже обилно с крема. Отделя се част от него за украса. Захлупва се с другия блат.
Приготвя се глазурата, като се разтопи шоколадът на водна баня. Добавя се лютият пипер, разбърква се добре и на тънка струйка се сипва олио, колкото да стане достатъчно течен, за да се разлее добре. Тортата се полива отгоре и се оставя да се стече по стените, като се размаже леко с опакото на лъжица.
Охлажда се за кратко и се украсява с розички от останалия крем и се поръсва с още малко джинджифил. За закачка се добавят и малки люти чушлета, който не е задължително да се консумират след това или просто ги направете от захарно тесто.
Коментари