Шоколадова торта Романтика

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85455119326
Шоколадова торта Романтика
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 2
22/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Нас ако питате, романтиката не е в цветята, а във вкусните шоколадови торти"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л.
  • бакплувер - 1 ч.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кокосово масло - 2 с.л.
  • какао - 4 с.л.
  • За сиропа
  • захар - 1 к.ч.
  • вода - 1 и 1/2 к.ч.
  • За крема
  • маскарпоне - 300 г
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • ягоди - 100 г
  • млечен шоколад - 100 г
  • кокосово масло - 1 ч.л.
  • За шоколадовата глазура
  • млечен шоколад - 2 бр.
  • сладкарска сметана - 2 с.л.
  • За декорация
  • ягоди - 250 гр.
  • шоколадови топчета - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя блатът. Яйцата и захарта се разбиват до жълт крем, след което се прибавя олиото и отново се разбива.

Содата се погасява в киселото мляко, прибавя се към сместа и се разбърква. Прибавя се и кокосовото масло. Най-накрая, след като сухите съставки са омесени, се прибавят към сместа и всичко се разбива до получаване на хомогенна кафява смес.

Във форма за торта и върху постелена хартия за печене се изсипва блатът и се слага да се пече на умерена - в никакъв случай не фурна на високи градуси, а най-много 180 градуса. Пече се за около 20-тина минути или докато клечка за зъби не остане суха, след като сме я забили в блата - зависи от фурната.

Блатът се изважда и се оставя настрани да почине.

През това време се прави кремът, като маскарпонето и сметаната се разбиват много добре по отделно. След това сметаната се изсипва при крема - сиренето и се бърка с шпатула до получаването на хомогенна смес.

Ягодите се нарязват на малки кубчета.

В касерола на водна баня се разтопява шоколадът заедно с кокосовото масло, след което се прибавя към белия крем заедно с ягодите и всичко се обърква отново с шпатула.

Сиропът се приготвя, като в касерола се разтопят захарта и водата.

Блатът се нарязва на 3 равни части. Първата се навлажнява със сиропа, след което се слага крем. Следва втората част - същата процедура, като не бива да пестите крема, тъй като отгоре се маже само с глазура.

След като се постави третия блат, тортата се намазва с глазурата, която се приготвя, като на водна баня се разтопи шоколадът заедно със сметаната.

Най-отгоре и отстрани се декорира с нарязани ягоди и шоколадовите топчета.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: