Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с грис и карамелен сироп

Сладкиш с грис и карамелен сироп

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Сладкиш с грис и карамелен сироп
Снимка: Илияна Димова
2 / 3
30/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4-6

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. големи
  • ванилия - 2 бр. пакетчета
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • захар - 1/2 ч.ч. + 2 ч.л.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • грис - 2 с.л.
  • продукти за сиропа
  • захар - 1.5 ч.ч. кристална
  • вода - 2 ч.ч.
  • масло - за намазване на тавата
  • грис - за поръсване на тавата
  • сладкарска сметана - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата разделяме на жълтъци и белтъци. Жълтъците разбиваме с 1/2 чаена чаша захар, а белтъците разбиваме с 2 чаени лъжички захар на твърд сняг. Към разбитите жълтъци добавяме половината от разбитите белтъци.

Добавяме и ванилиите и постепенно смесените брашно, бакпулвер и грис. Прибавяме и останалите белтъци и разбъркваме много внимателно. Сипваме във формичка за печене покрита с хартия намазана с масло и поръсена с грис (приблизително 1 с.л.)

Изпичаме сладкиша на 170-180 градуса фурна . Проверяваме дали е изпечен с клечица (печем до суха клечица, боцваме в сладкиша и ако няма полепнало тесто по клечицата, сладкишът е изпечен). Изпеченият сладкиш оставяме да се охлади.

През това време приготвяме карамеления сироп. Слагаме в съд да се карамелизира захарта. Дръпваме от котлона и много внимателно наливаме водата (внимаваме защото карамелът започва да пръска).

Варим сиропа до разтапяне на карамела. Охладеният сладкиш поливаме със сиропа. Отгоре гарнираме с разбита сладкарска сметана и украсяваме по вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: