Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с карамелен сироп и орехи

Кекс с карамелен сироп и орехи

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Кекс с карамелен сироп и орехи
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Изгаряме от очакване да разрежем карамеления кекс с орехи - само вижте колко добре изглежда"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • вода - 6 с.л. студена
  • портокал - 2 бр. корите
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • орехи - 1 ч.ч.
  • за сиропа
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • вода - 1.5 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със сиропа - за целта сипете захарта в метален съд и карамелизирайте.

След като добие златисто кафяв цвят, сипете внимателно водата, варите до разтопяване на карамела, оставете да се охлади.

В купа разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар на пухкав крем. Добавете студената вода и отново разбъркайте.

Прибавете настърганите на ситно портокалови корички и предварително смесените пресято брашно и бакпулвер, разбъркайте с шпатула до еднородна смес.

На дъното на форма за кекс разтопете маслото и прибавете счуканите на по едро орехи.

Сипете кексовата смес отгоре и поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до готовност.

Извадете кекса и надупчете на повечко места с дървено шишче и оставете да се охлади.

Залейте охладения кекс с охладения карамелен сироп, оставете за около час да попие!

Имате вкусен и празничен кекс с карамелен сироп и орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: