Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Печена тиква»Пълнена тиква със свинско, гъби и зеленчуци

Пълнена тиква със свинско, гъби и зеленчуци

Пълнена тиква със свинско, гъби и зеленчуци
Снимка: Ирина Андреева Jolie
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Гениално - ползвате тиквата като био гювече и после изяждате всичко"

Необходими Продукти

  • тиква - 2.5 кг
  • свинско месо - 0.700 кг от бут
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. зелена
  • моркови - 1 бр.
  • праз - 1 стрък
  • картофи - 0.300 кг
  • печурки - 0.200 кг
  • домати - 150 г на кубчета
  • целина - 3 стръка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • дафинов лист - 5 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • олио - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отрязва се горната част на тиквата, за да се получи капак. Правят се няколко дупки по него с помощта на метален шиш. Издълбават се хубаво семките и жилестата част на тиквата.

Нарязва се месото на кубчета и се задушава в горещото олио в дълбок тиган. През това време се режат празът и морковите на кръгчета, чушките на полумесеци, а картофите на кубчета.

Гъбите се режат на едри парчета или на половина, ако са по-малки. Прибавят се нарязаните зеленчуци при свинското месо и се задушават заедно.

Подправя се със сол и черния пипер. Добавят се гъбите и след около 5 минути се сипват доматите. Оставя се леко на покъкри и се слагат нарязаните на ситно целина и магданоз.

Добавят се и дафиновите листа. Разбърквате хубаво и отстранявате от огъня. Пълни се издълбаната вече тиква с месото и зеленчуците. Захлупва се с горната и част.

Слага се в тавичка с малко вода. За да не изгори дръжката, се увива с алуминиево фолио. Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 2 часа, без да се отваря фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка: