Начин на приготвяне
Отрежете капаче на тиквата, като се стараете разрезът да е правилен. С лъжица изгребете семките и жиличките от вътрешността ѝ, оставяйки я чистичка и гладка. Натрийте отвътре със сол и зехтин и оставете настрана.
Заемете се с плънката, като нарежете моркова, домата и чушките на кубчета. Чесъна настържете, а гъбите, ако са големи, филетирайте на не много тънки парчета, ако са малки оставете цели. С мелничка за месо смелете телешкото и сланинката (може да ползвате и готова кайма).
Загрейте олиото на среден огън и запържете моркова за кратко, добавете чушките, домата и гъбите и гответе 3-4 минути, след което сложете доматения концентрат и чесъна.
Гответе за кратко и прибавете каймата, бъркайки, за да стане на трохи. Налейте виното и подправете със сол и черен пипер. По желание може да си сложите и други подправки по ваш вкус. Щом виното се изпари и острият аромат на алкохола изчезне, отстранете от огъня.
С лъжица напълнете тиквата с плънката, която нарочно оставихме полуготова, тъй като ѝ предстои още доста дълга термична обработка и задушаване вътре в тиквеното коремче.
Захлупете с капачето и завийте изцяло в алуминиево фолио. Поставете в тавичка и сипете малко вода на дъното.
Печете пълнената тиква на 180 градуса в продължение на 2 часа, след което махнете фолиото или просто отвийте отгоре и запечете до приятен загар, като може да увеличите малко фурната, за да стане това по-бързо.
Количествата и времето за готвене са за сравнително малка тиква от 1.3 кг, затова ако ползвате по-голяма трябва да увеличите и продуктите за пълнежа и времето във фурната.
При печенето ще се образува сосче, така че препоръчвам по-голяма тавичка, така ще ви е по лесно и при разрязването и сервирането.
Много ефектно и божествено вкусно ястие, подходящо както за Хелоуин, така и за всеки семеен празник.
Добър апетит!
Коментари
Моите адмирации Дани за страхотната рецепта и визия!
Поздрави :)