Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Печена тиква»Пълнена тиква с ориз и зеленчуци

Пълнена тиква с ориз и зеленчуци

Живка ГеоргиеваЖивка Георгиева
Иноватор
1494243701
Пълнена тиква с ориз и зеленчуци
Снимка: Живка Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
12
"Идеята за пълнена тиква много ни допада, а в този вариант с ориз и зеленчуци просто сме влюбени"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр. кръгл, а голяма
  • ориз - 125 г, див, пакетче
  • нахут - 300 г сварен
  • тиквички - 3 бр.
  • гъби - 500 г
  • пармезан - 100 г
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • джинджифил - 1 - 2 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред се запържват лук и чесън. Добавят се гъбите и тиквичките и се оставят да омекнат. Изчакайте водата да изври. Добавете подправките.

Използвах бланширан див ориз, който се вари заедно с пакетчето. Следвайте указанията. Много бърза и лесна алтернатива е.

Когато е готов, прибавете към зеленчуците заедно с нахута. Разбъркайте добре. По желание може да настържете пармезан към плънката.

Отрежете горната част на тиквата, тази част ще използвате за капаче. Почистете я хубаво. Махнете всичко излишно. Отъркайте стените със сол и зехтин.

Напълнете с плънката. Сложете тиквеното капаче и пъхнете в загрятата фурна. Печенето отнема доста време, в зависимост колко голяма е тиквата.

Поднесете цяла готовата пълнена тиква с ориз и зеленчуци и я нарежете на трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: