Начин на приготвяне
Егногът е класическа английска напитка. Това е яйчено-млечен коктейл с подправки (ванилия, канела и задължително - индийско орехче). Той е много популярен в САЩ и Канада и обикновено се поднася по време на зимните празници.
Нагрейте млякото, захарта и ванилията в средно голяма тенджера на средно силен огън и разбърквайте, докато се стопи захарта. В голяма купа разбийте жълтъците.Наливайте чрез разбъркване млечната смес при жълтъците.
Прехвърлете в тенджера и варете на тих огън чрез разбъркване около 20 минути (внимавайте, да не кипне). Прецедете в купа. Смесете течната сметана, уискито и рома. Прибавете ги към яйчено-млечната смес и разбъркайте.
Оставете да се охлади. Покрийте с капак и сложете в хладилника за 1 час или до другия ден. Преди сервиране гарнирайте със стрито индийско орехче.