Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита за делник и празник

Пита за делник и празник

Пита за делник и празник
Снимка: цветослава киркова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1 бр.
"Една уникално хубава пита, чиято рецепта непременно трябва да си запишете - просто трябва"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче, прясна
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр.(1 жълтъкът е за намазване )
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • олио - 100 мл
  • маково семе
  • семена - микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и добавете маята и захарта към него + 2 с.л. брашно, оставете за 10 мин. да шупне маята.

Разбийте яйцата и добавете част от олиото и оцета към тях. Пресейте брашното и го смесете със солта, направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и яйчената смес.

Започнете да месите, като постепенно добавяте останалото олио. Измесете меко и гладко тесто. Покрийте го с фолио и кърпа и го оставете на топло да втаса за около 1 час.

Готовото тесто се разделя на две големи топки и една по-малка. Вземете двете големи части и ги разточете на кори. Едната кора намажете с разтопено масло и я навийте на руло.

Сложете рулото в средата на другата кора, нарежете кората на ленти от двете страни на рулото, сплетете лентите над рулото, преместете в намазана с олио тава, като оставите място в средата.

Вземете по-малката част тесто и я разделете на 4 части. Всяка част се разточва и се маже с олио. Слагат се една върху друга. Разрежете на 8 триъгълника.

В средата на всеки триъгълник се прави разрез, вземате върха на триъгълника и го промушвате отдолу през разреза, издърпайте го нагоре.

Така оформените елементи се подреждат в средата на питката един до друг в кръг. Ако ви е останало малко тесто, направете малки топчета от него и ги оваляйте в семената.

Сложете ги по средата на кръга. Намажете питката с разбития с малко прясно мляко жълтък и оставете да втаса, докато удвои обема си.

Печете на 200 градуса около 50 мин. Готовата пита се намазва с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: