Начин на приготвяне
Затоплете млякото и добавете маята и захарта към него + 2 с.л. брашно, оставете за 10 мин. да шупне маята.
Разбийте яйцата и добавете част от олиото и оцета към тях. Пресейте брашното и го смесете със солта, направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и яйчената смес.
Започнете да месите, като постепенно добавяте останалото олио. Измесете меко и гладко тесто. Покрийте го с фолио и кърпа и го оставете на топло да втаса за около 1 час.
Готовото тесто се разделя на две големи топки и една по-малка. Вземете двете големи части и ги разточете на кори. Едната кора намажете с разтопено масло и я навийте на руло.
Сложете рулото в средата на другата кора, нарежете кората на ленти от двете страни на рулото, сплетете лентите над рулото, преместете в намазана с олио тава, като оставите място в средата.
Вземете по-малката част тесто и я разделете на 4 части. Всяка част се разточва и се маже с олио. Слагат се една върху друга. Разрежете на 8 триъгълника.
В средата на всеки триъгълник се прави разрез, вземате върха на триъгълника и го промушвате отдолу през разреза, издърпайте го нагоре.
Така оформените елементи се подреждат в средата на питката един до друг в кръг. Ако ви е останало малко тесто, направете малки топчета от него и ги оваляйте в семената.
Сложете ги по средата на кръга. Намажете питката с разбития с малко прясно мляко жълтък и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Печете на 200 градуса около 50 мин. Готовата пита се намазва с масло.