Начин на приготвяне
В купа смесете маята с половината от прясното мляко, 2-3 с.л. от брашното и останалите продукти за тестото, но без семената. Замесете средно твърдо тесто, като имайте предвид, че брашното се добавя на етапи.
Накрая може да ударите 100 пъти тестото в плота – така ще стане меко, еластично и гладко. Намажете тестото отдолу и отгоре с олио и го сложете на топло място да втаса за 30-40 минути (задължително го покрийте). След това оформете тестото по желание.
Аз го разделих на 3 части – 2 равни и 1 по-малка, като от едната част направих 4 нови части. Оформих на топчета, като всяко едно разточих на кора с големина на чиния. Поставете кората в тава с хартия за печене, която е намазана с олио. Намажете кората с олио и така подредете и останалите 3 разточени топчета.
Разтегнете леко с пръсти получената купчинка кори. Разрежете на 8 части и на всеки получен триъгълник направете прорез и промушнете върха отдолу нагоре и го издърпайте към края. Същото се прави и с останалите 8 триъгълника. В средата трябва да ви се получи празен кръг.
Другата част отново нарязах на 4 части (това вече на плота), след това на 8 и всеки триъгълник натиснах с четка за рисуване в средата, за да се оформи листо. Подредете всяко листо между фигурите от първия ред. От малката част се оформя едната топка за средата. Разточете и малкото тесто на кора.
Изрежете с валяк за тесто на малки ромбчета и с нея се покрива топката в средата на питката. От останалото тесто се правят топчета, които се овалват в микс от семена и се подреждат под така оформените листа.
Оформената пита се покрива и се оставя да втаса на топло (около 30 минути). След това намажете с разбит жълтък, малко олио и прясно мляко. Поръсете леко със семена и печете в загрята на 180 градуса за 40-45 минути.
Питката за делник и празник е готова.