Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за празник и делник

Питка за празник и делник

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Питка за празник и делник
Снимка: Сия Рибагина
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"С такава пухкава и ароматна питка всеки ден е празник"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 42 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • прясно мляко - 330 мл
  • кисело мляко - 120 мл
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко заедно с лъжичка захар и лъжица брашно. Разбъркайте да се получи кашичка и оставете на топло да шупне.

Пресейте брашното и направете кладенче. Сложете яйцата, сол, оцет и киселото мляко. Замесете тесто, като добавяте от маята до пълното и поемане и образуване на гладко средно твърдо и еластично тесто.

Покрийте и оставете да втаса за час на топло място. Втасалото тесто премесете, спихнете да изкарате въздуха, който се е получил при втасването и разделете тестото на няколко части. Оформете по желание. Аз разделих на четири части.

Едната разточих на фитил, разрязах на три и сплетох на плитка. Завих на охлюв и поставих в средата на намазана с масло тава.

Другата част разточете на правоъгълна кора, навийте на руло и направете леки разрези с разстояние едно от друго. С тази част обиколете около средното в тавата.

Третата част разделете на две. Едната разточете на кора и навийте на руло. Другата разточете на правоъгълна кора с дебелина около 10 см.

Сложете рулото, което направихте, в средата на тази кора, отстрани изрежете ленти, които кръстосайте върху рулото.

Сложете в тавата. С останалата част направете малки топченца и орнаменти по избор и украсете. Намажете погачата с жълтък и оставете да втаса за 30 минути.

Сложете във фурна и изпечете на 160 градуса за около 45-50 минути. Питката за празник и делник е страхотна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Сия питката ти е много апетитна, ако искаш пробвай с малко повече захар. Аз винаги захарта ми е примерно 2 с.л на сол 1 с.л или чаени.
14.10.2016 14:56
1
1
Покажи всички подкоментари