Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото прясно мляко заедно с лъжичка захар и лъжица брашно. Разбъркайте да се получи кашичка и оставете на топло да шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче. Сложете яйцата, сол, оцет и киселото мляко. Замесете тесто, като добавяте от маята до пълното и поемане и образуване на гладко средно твърдо и еластично тесто.
Покрийте и оставете да втаса за час на топло място. Втасалото тесто премесете, спихнете да изкарате въздуха, който се е получил при втасването и разделете тестото на няколко части. Оформете по желание. Аз разделих на четири части.
Едната разточих на фитил, разрязах на три и сплетох на плитка. Завих на охлюв и поставих в средата на намазана с масло тава.
Другата част разточете на правоъгълна кора, навийте на руло и направете леки разрези с разстояние едно от друго. С тази част обиколете около средното в тавата.
Третата част разделете на две. Едната разточете на кора и навийте на руло. Другата разточете на правоъгълна кора с дебелина около 10 см.
Сложете рулото, което направихте, в средата на тази кора, отстрани изрежете ленти, които кръстосайте върху рулото.
Сложете в тавата. С останалата част направете малки топченца и орнаменти по избор и украсете. Намажете погачата с жълтък и оставете да втаса за 30 минути.
Сложете във фурна и изпечете на 160 градуса за около 45-50 минути. Питката за празник и делник е страхотна!
Коментари