Начин на приготвяне
Пресейте половината брашно в купа или върху плота.
Направете кладенче, добавете сухата мая, яйцата, прясното мляко, захарта, солта, (ако ползвате прясна мая, я шупнете в отделен съд с топлото мляко и захарта), олиото и киселото мляко.
Смесете всички съставки, получава се лепкава смес.
Постепенно добавете другата част от брашното, като го пресявате. Месите до леко, гладко и меко тесто. Оставете да втаса за един час на топло.
След това оформете по желание. Аз разточих на правоъгълник, нарязах на триъгълници и навих кифлички.
Центъра оформих на нещо като розички от последните триъгълници вляво и вдясно, които нямаха много вид на триъгълници и не ги използвах за кифличките, навих ги и ги сложих в центъра.
Намажете с разбит жълтък, поръсете със сусам и оставете да втаса, докато запълни целия съд и се надигне.
Печете пухкавата питка на 180 градуса в предварително загрята фурна около 35-40 мин.
Извадете от фурната и покрийте питката с кърпа без да я мокрите.
Оставете да изстине (ако можете да устоите) пухкава питка за празник и за делник.
Източник: Хриси Мартинова - Кулинарна мрежа