Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка за празник и за делник

Пухкава питка за празник и за делник

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Пухкава питка за празник и за делник
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 6
27/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Пухкава питка, с която всеки ден у дома е празник"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг пресято
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 11 г суха /или 1 кубче прясна/
  • олио - 50 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте половината брашно в купа или върху плота.

Направете кладенче, добавете сухата мая, яйцата, прясното мляко, захарта, солта, (ако ползвате прясна мая, я шупнете в отделен съд с топлото мляко и захарта), олиото и киселото мляко.

Смесете всички съставки, получава се лепкава смес.

Постепенно добавете другата част от брашното, като го пресявате. Месите до леко, гладко и меко тесто. Оставете да втаса за един час на топло.

След това оформете по желание. Аз разточих на правоъгълник, нарязах на триъгълници и навих кифлички.

Центъра оформих на нещо като розички от последните триъгълници вляво и вдясно, които нямаха много вид на триъгълници и не ги използвах за кифличките, навих ги и ги сложих в центъра.

Намажете с разбит жълтък, поръсете със сусам и оставете да втаса, докато запълни целия съд и се надигне.

Печете пухкавата питка на 180 градуса в предварително загрята фурна около 35-40 мин.

Извадете от фурната и покрийте питката с кърпа без да я мокрите.

Оставете да изстине (ако можете да устоите) пухкава питка за празник и за делник.

Източник: Хриси Мартинова - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: