Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се измиват и подсушават, слагат се в купа и се подправят със сол, черен пипер, вегета и червен пушен пипер.
Натриват се хубаво подправките в тях.
На котлона в тиган се слага маслото и зехтина и се загрява на силна температура.
Слагат се бутчетата и се пържат до златисто от всички страни. Изваждат се върху хартия да се отцедят.
Мазнината от тигана се маха, без да се мие, и се слага нова - около 2 с.л.
Чесънът се нарязва на ситно и се слага в мазнината, запържва се само за няколко секунди, колкото да пусне аромат и да не загори, след което се сипва бульона и сметаната, разбърква се, добавя се сока на лимона и се маха от котлона.
В тавичка се подреждат бутчетата и се заливат със сметановия сос.
Слага се пармезан и мащерка и се оставя във фурната на 180 градуса за 30 мин.
Пармезанът в моя случай е от сухия в пакетчетата, понеже друг не намерих, за по добър вкус и ако е по възможностите ви, използвайте качествен такъв.
Накрая по желание се поръсва с магданоз и суха люта чушка.
Пилешките бутчета в сметанов сос са готови.
Коментари
Препоръчвам бульона и сметаната да се кипнат в тигана, да се прибави пармезан и когато сместа почне да се сгъстява да се върнат бутчетата обратно. Всичко се оставя да покъкти на тих огън около 10 минути.