Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте ги със захарта на пухкав крем. Към тях добавете разбитите жълтъци. Брашното, какаото и нишестето се пресяват.
Добавете ги постепенно към яйчната смес, като разбърквате внимателно с шпатула. Сместа разделете на две части. Изпечете два блата във форма 20-22 см, на 180 градуса, 15 минути всеки. Оставете да се охладят.
Разбийте маскарпонето заедно със захарта. Към него прибавете разбитата сметана (отделете от нея, около 2 ч.ч за намазване на тортата).
Разбъркайте много добре и добавете течния шоколад (разтопен предварително и леко хладен). Сглобете тортата, като поставите единия блат във формата, в която сте пекли.
Сиропирайте го с кафето и намажете с половината от течния шоколад (100г). Наредете малините и изсипете шоколадовия мус. Загладете добре и поставете втория блат.
Сиропирайте и него. Намажете с останалия шоколад. Отгори покрийте със заделената сметана. Сложете тортата във хладилника за няколко часа.
Прокарайте внимателно с нож по стените на формата и освободете шоколадовата торта. Украсете я, като поръсите с какао и наредите шоколадови топчета.
Тортата Каприз е готова.