Начин на приготвяне
Аз приготвям това изкушение за душата в 2 тавички за блатове, защото една никога недостига за гладниците.
Отделяме жълтъците от белтъците в две купи. Започваме с жълтъците, като прибавяме 1 ч.ч. и още няколко лъжици захар, и бъркаме до побеляване на сместа.
След това започваме да прибавяме ванилията, олиото, киселото мляко, брашното и бакпулвера. Получената смес изсипваме в тавички, които предварително сме обвили с хартия за печене, и сме намазали дъното и стените им с масло и брашно.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, в началото само на долен реотан, а след като се надуят, на горен и долен.
През това време разбиваме белтъците с половин чаша захар, докато станат на сняг. Към тях прибавяме 1/2 ч.ч. компот от ягоди и разбъркваме добре. След като блоковете ни са изпечени, ги изкарваме от фурната да се охладят леко и намазваме всеки един със сладко от малини, и заливаме с белтъчената смес.
Връщаме отново във фурната, запичаме за около 5-10 минути само на горен реотан на 180 градуса, докато леко се замерват. Накрая можем да добавим малко шоколад, разтопен с 1 лъжица масло за повече сладост.