Начин на приготвяне
Миксираме брашното със захарта, солта и сухата мая. Изсипваме ги в купа и правим кладенче в средата. Разбиваме яйцата и отделяме малко от тях за намазване на месеницата.
Към тях се влагат прясното мляко, олиото и водата. Разбърква се. Изсипваме сместа при брашното. Замесваме хубаво тесто. За да втаса по-бързо, се удря в намаслен плот около 40-50 пъти.
След това се разделя на парчета, които разточваме с намазнени ръце. Слагаме около 1-2 ч.л от мляното месо, като разпределяме добре по края и добавяме 1-2 ч.л мазнина.
Навиваме на фитил и завързваме, но не твърде стегнато. Правим така и с останалите части тесто. Добитата месенички нареждаме в намазнена тава, може и в йенски съд.
Ако останало масло можем, да го сложим върху месеницата. Оставяме тестеното изделие на топло и след втасването го покриваме с яйце и поръсваме с риган и маково семе. Печем във фурна, която сме затоплили предварително, на 200 градуса за около малко повече от половин час.
Коментари