Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Месеница с мляно свинско месо и риган

Месеница с мляно свинско месо и риган

Русиана МихайловаРусиана Михайлова
Помощник Готвач
2117493961k1
Месеница с мляно свинско месо и риган
Снимка: Русиана Михайлова
1 / 5
06/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8-10
"Една стара, но изключително добра българска рецепта за пухкава месеница с месо, масълце и яйца. Време е да се разглезите!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 100 мл
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 щипка
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • масло - 60 г разтопено
  • мая - 2 пакетчета, суха
  • риган - за поръсване
  • маково семе - за поръсване
  • свинско месо - 1 консерва, мляно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Миксираме брашното със захарта, солта и сухата мая. Изсипваме ги в купа и правим кладенче в средата. Разбиваме яйцата и отделяме малко от тях за намазване на месеницата.

Към тях се влагат прясното мляко, олиото и водата. Разбърква се. Изсипваме сместа при брашното. Замесваме хубаво тесто. За да втаса по-бързо, се удря в намаслен плот около 40-50 пъти.

След това се разделя на парчета, които разточваме с намазнени ръце. Слагаме около 1-2 ч.л от мляното месо, като разпределяме добре по края и добавяме 1-2 ч.л мазнина.

Навиваме на фитил и завързваме, но не твърде стегнато. Правим така и с останалите части тесто. Добитата месенички нареждаме в намазнена тава, може и в йенски съд.

Ако останало масло можем, да го сложим върху месеницата. Оставяме тестеното изделие на топло и след втасването го покриваме с яйце и поръсваме с риган и маково семе. Печем във фурна, която сме затоплили предварително, на 200 градуса за около малко повече от половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Георгиева
Мария Георгиева
С всякакви плънки съм правила, но с кайма не. Ще се възползвам от идеята.
13.03.2016 22:02