Начин на приготвяне
Направете маслено тесто, като за целта е необходимо да пресеете брашното, направете кладенче и в него сложете яйцето, захарта и студено масло на кубчета.
Размесете с ръце до пълното поемане на маслото и получаване на маслени трохи. Добавете 1 с.л. от млякото, отново замесете и добавете още 1 с.л. мляко.
Съединете всичко на тесто и оставете, покрито с опаковъчно фолио в хладилник за 30 мин.
Направете си крема, като яйцата разбиете със захарта и настъргана кора от портокал.
Прибавете сметаната и пудинга на прах и разбъркайте до получаване на гъста кремообразна хомогенна смес.
Измийте и почистете ябълките, след което ги издълбайте в средата, махнете семките, без да стигате до дъното. Отдолу ябълката трябва да е цяла.
След това ги обелете и намажете обилно със сока от портокала. Това ще предотврати потъмняването им.
Вземете охладеното тесто и разточете на кръгла кора, която да е по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще печете. Това е необходимо, за да може да покриете с тесто и част от стените на тавата.
Използвайте кръгла форма с падащ борд около 26 см. Намажете я с масло и сложете тестената кора, като с ръка внимателно притиснете и разнесете и по стените. Оформете борд с височина 2-3см.
Наредете вътре ябълките изправени, с разстояние между тях, и сипете подготвения крем, като трябва да сложите от него и вътре в издълбаната част на ябълките.
Сложете във фурната на 180 градуса за 40 мин., до получаване на златист цвят.
Оставете да се охлади добре, махнете ринга от формата и поръсете с пудра захар.