Начин на приготвяне
С миксер се разбиват яйцата и захарта, докато станат на пухкава пяна. Към тях се добавят ванилията, олиото, портокаловият сок, настърганите портокалови кори.
В друг съд се настъргват морковите и се омесват с канелата, натрошените орехи, стафидите и се оставят настрани. Брашното се пресява, по желание, и към него се добавят набухвателите.
След това се прибавя към мокрите съставки. Накрая, когато сместа стане хомогенна, се слага и миксът от моркови, стафиди и орехи. Предварително загряваме фурната на 180 г и тестото се пече за около 35-40 мин.
След като се изпече блатът, се оставя добре да се охлади. Когато това стане, се реже на две, напречно, с назъбен нож, така че да се получат две равни половини.
Кремът се приготвя, като в дълбока купа се разбият добре заквасената сметана, крема сиренето, пудрата захар, медът, ванилията и настърганата портокалова кора.
Избираме кой блат да е долен и го покриваме с част от крема. Върху него слагаме горния блат и леко го напояваме с ром, по желание.
Покриваме цялата торта с остатъка от крема и украсяваме с шарените пръчици и натрошените орехи. Украсата е ваше творчество.
Тортата става невероятно вкусна след няколко часа престой в хладилника.