Забавна морковена торта

ЕленаЕлена
Чирак
6238776
Забавна морковена торта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Не само забавна, а и много вкусна и прекрасна е тази Морковена торта!"

Необходими Продукти

  • моркови - 250 г настъргани
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 250 г кристална бяла или кафява (или смес от двете)
  • портокалов сок - 100 мл
  • олио - 100 мл или разтопено масло
  • брашно - 250 - 300 г
  • ванилия
  • орехи - 100 г натрошени на едро
  • стафиди - около 50 - 60 г (по желание)
  • канела - 1 пакетче
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • ром - 20 - 30 мл
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • за крема
  • крема сирене - 4 пакетчета
  • заквасена сметана - 200 г
  • пудра захар - 200 г (може и на вкус)
  • ванилия
  • портокалова кора - настъргана
  • мед - 1 с.л.
  • за украсата
  • цветни пръчици
  • орехи - смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С миксер се разбиват яйцата и захарта, докато станат на пухкава пяна. Към тях се добавят ванилията, олиото, портокаловият сок, настърганите портокалови кори.

В друг съд се настъргват морковите и се омесват с канелата, натрошените орехи, стафидите и се оставят настрани. Брашното се пресява, по желание, и към него се добавят набухвателите.

След това се прибавя към мокрите съставки. Накрая, когато сместа стане хомогенна, се слага и миксът от моркови, стафиди и орехи. Предварително загряваме фурната на 180 г и тестото се пече за около 35-40 мин.

След като се изпече блатът, се оставя добре да се охлади. Когато това стане, се реже на две, напречно, с назъбен нож, така че да се получат две равни половини.

Кремът се приготвя, като в дълбока купа се разбият добре заквасената сметана, крема сиренето, пудрата захар, медът, ванилията и настърганата портокалова кора.

Избираме кой блат да е долен и го покриваме с част от крема. Върху него слагаме горния блат и леко го напояваме с ром, по желание.

Покриваме цялата торта с остатъка от крема и украсяваме с шарените пръчици и натрошените орехи. Украсата е ваше творчество.

Тортата става невероятно вкусна след няколко часа престой в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: