Начин на приготвяне
Важно условие е сланината да бъде отделена от маста, след като се отреже от прасето - едно цяло са, но сланината е откъм кожата и една тънка ивица я отделя от маста.
Нарязваме сланината на ивици с дължина около 15 см и ширина не повече от 2.5 см.
В подходящ съд наливаме сока, слагаме дафиновия лист, черния пипер и бахара и слагаме на котлона да заври.
Слагаме нарязаната сланина във врящата течност за около 2 минути (от повторното завиране), вадим, отцеждаме и оставяме да изстине.
Приготвяме сместа от подправките - да е еднородна.
Всяко парче сланина се овалва добре в сместа и после се подреждат в подходяща кутия, като празнините се запълват със смес.
Съхраняваме мезето във фризера, не замръзва като месото. Вадим 10-15 мин. преди нарязване.
Паприкованата сланина е много вкусна.
Коментари
Сминдух и червен пипер , това са подправките !
Слагам чесън в сока при варенето и на прах в паприковането .
Още и джоджен .