Начин на приготвяне
Стапяме маслото (може в микровълнова фурна). Към разтопеното, но не горещо масло, прибавяме яйцето и разбиваме до хомогенност.
От тази смес отделяме в отделна купичка 3 с.л. и прибавяме 1 с.л. вода. Оставяме настрани, ще използваме за намазване на кашкавалките преди печене.
Продължаваме да приготвяме тестото, като към яйцето и маслото добавяме 100 г настърган ситно кашкавал, киселото мляко, щипка сол и 1 ч.л. бакпулвер.
Смесваме добре и с брашното, което добавяме лъжица по лъжица, замесваме тесто. Включваме фурната да загрява на 180 г и започваме да правим кашкавалките.
Разточваме тестото на кора, с дебелина приблизително 5 мм и изрязваме формички. Изрезките тесто отново събираме на топка, разточваме и изрязваме и така с цялото тесто.
Подреждаме кашкавалките в тава, покрита с намазана с мазнина хартия за печене. Всяка кашкавалка мажем отгоре с отделеното яйце и поръсваме със сусам.
Слагаме в загрятата фурна и печем до готовност, приблизително 15 минути, докато придобият златист цвят и приятен аромат.