Начин на приготвяне
За да приготвим тестото за нашия пай, пресяваме брашното в купа и към него слагаме маслото на кубчета. С пръсти втриваме до получаване на трохи подобни на натрошени бисквити.
Чукваме вътре яйцето, заделяйки част от жълтъка за намазваме. Сипваме бялото вино и захарта и с пръсти работим, смесвайки добре всичко до получаване на гладка топка тесто. В случай че е прекалено мека, можем да добавим малко брашно, а в противния случай - още една две лъжички вино.
Завиваме в стреч фолио и оставаме за 1 час в хладилник.
През това време почистване и измиваме ягодите. Заделяме няколко за украса, а останалите нарязваме на тънки филийки и смесване с трите вида захар, ликьора и лимоновия сок.
Оставяме така да престоят, докато се стегне тестото.
Втвърденото тесто разделяме на две части и всяка разточваме на тънка кора. Едната полагаме за основа в тавичка с падащо дъно, намазнена предварително.
Притискане с пръсти и оформяме нисък борд. С вилица правим дупчици, без да пробиваме тестото.
Върху така приготвената основа изсипваме ягодите, заравняваме и отгоре слагаме другата кора, на която според вашето въображение сте изрязали дупчици, формички, лентички. Краищата се прищипват.
Мажем с разбития с малко олио и няколко капки вода жълтък и поръсваме със захар. Печем в загрята на 180 градуса фурна до златисто.
След като паят изстине украсяваме с пресните заделени ягодки. Да ви е сладко.
Паят с пресни ягоди и дъх на ванилия е готов.
Забележка: Количеството на захарта в рецептата може да варира според сладостта на използваните от нас ягоди.