Начин на приготвяне
Нарежете толстолоба на парченца и го залейте с вода, 1 ч.ч. оцет и се посолява на вкус. Така престоява 24 часа.
Пригответе буркани за консервиране.
Сварете морковите, докато поомекнат. Нарежете краставичките и морковите на кръгчета.
Наредете ред моркови, ред краставички, толстолоб, грах. Смесете кетчупа с доматения концентрат.
Сложете от доматената смес и така редувайте до запълването на буркана /до горния пръстен на буркана/.
Пригответе марината, като затоплите олиото, оцета, солта и захарта. Прибавете към маринатата дафинов лист и черен пипер.
Долейте бурканите с марината и запечатайте.
Варете бобената салата за 30 мин. от завирането, за да се стерилизира.
Ропотамото с толстолоб е готово.