Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Охлювчета»Сладки охлювчета с тахан халва

Сладки охлювчета с тахан халва

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Сладки охлювчета с тахан халва4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Един познат и обичан вкус - сладки охлювчета с тахан халва с неустоим аромат и щипка носталгия"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • разтопено масло - 75 г
  • ванилия - 2 бр.
  • захар - 1 к.ч.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • брашно - 600 г
  • мая - 1/2 кубче
  • За плънката
  • тахан - 400 г слънчогледова или сусамова халва
  • захар - 10 с.л.
  • За намазмане
  • жълтъци - 1 бр.
  • орехи - счукани, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива с 2-3 с.л. топло мляко, 1 с.л захар и солта и се оставя за 15 минути да шупне.

Брашното се пресява, към него се добавя останалото количество захар и в кладенче, направено в него, се слагат разбитите яйца и белтъкът, останалото прясно мляко, разтопеното масло и размитата мая. Замесва се меко и нелепнещо тесто и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.

След като втаса, тестото се премесва леко върху намазнена повърхност и се разделя на десет топки. Всяка топка се разточва на правоъгълна кора с дебелина 2-3 мм, върху нея се наръсва от натрошената халва и 1 с.л. захар и се навива на руло.

Когато са готови, рулата се оставят за 20 минути да втасат отново. След това всяко руло се разтегля на дълъг фитил с ръце, после фитилът се усуква като мартеница внимателно, за да не се скъса, и се навива на охлювче.

Охлювите се нареждат в тава, покрита с намазнена хартия за печене, намазват се с разбит жълтък и се поръсват със счукани орехи. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20-30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: