Начин на приготвяне
Маята се размива с 2-3 с.л. топло мляко, 1 с.л захар и солта и се оставя за 15 минути да шупне.
Брашното се пресява, към него се добавя останалото количество захар и в кладенче, направено в него, се слагат разбитите яйца и белтъкът, останалото прясно мляко, разтопеното масло и размитата мая. Замесва се меко и нелепнещо тесто и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
След като втаса, тестото се премесва леко върху намазнена повърхност и се разделя на десет топки. Всяка топка се разточва на правоъгълна кора с дебелина 2-3 мм, върху нея се наръсва от натрошената халва и 1 с.л. захар и се навива на руло.
Когато са готови, рулата се оставят за 20 минути да втасат отново. След това всяко руло се разтегля на дълъг фитил с ръце, после фитилът се усуква като мартеница внимателно, за да не се скъса, и се навива на охлювче.
Охлювите се нареждат в тава, покрита с намазнена хартия за печене, намазват се с разбит жълтък и се поръсват със счукани орехи. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20-30 минути.