Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бадемова торта»Шоколадово-бадемова торта без брашно

Шоколадово-бадемова торта без брашно

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Шоколадово-бадемова торта без брашно3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Ако не сте си представяли торта без брашно, ето я - страхотна, с шоколад, бадеми и без грам брашно"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. L
  • бадеми - 100 г смлени
  • захар - 150 г кристална
  • черен шоколад - 170 г
  • масло - 170 г на кубчета
  • ванилия - екстракт
  • сол - 1 щипка
  • кремотартар - 1/4 ч.л. (винена киселина, може да се замени с малко бакпулвер и лим. киселина)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се основно с миксер. В тортата няма брашно.

Тортена форма с подвижно дъно се намаслява и покрива с хартия за печене.

На водна баня се разтопява шоколадът и маслото до хубав течен крем. Оставя се да се охлади на стайна температура. Изсипва се в суха купа.

Разделят се яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците с половината кристална захар се разбиват много добре до побеляване.

Към тях внимателно се прибавя темперираната шоколадовата смес, ванилията и на бавни обороти на миксера се смесва до хомогенност. С шпатула се прибавя и бадемовото брашно. Разбърква се добре.

Белтъците се разбиват с миксер в началото на бавна скорост, като на няколко пъти се прибавя и другата кристална захар, а после на висока степен се разбиват до сняг.

Прибавя се и кремотартар.

Двете смеси внимателно с шпатула се съединяват до гладък крем. Изсипва се в тортената форма и се заглажда.

Бадемовата торта се пече на 160 градуса за около 45-50 мин. В средата трябва да е мека, а отстрани трябва да има начупена коричка. В началото на изваждането тортата е подута, но след като изстине, тя ще спадне и кората ѝ ще бъде начупена. Така трябва да бъде.

Шоколадово-бадемовата торта без брашно е готова.

Източник: joyofbaking, Stephanie Jaworski.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: